Dakar: Stéphane Peterhansel musí změnit navigátora

Rubrika: Auto, Dakar 2020  

Stéphane Peterhansel se ani tentokrát nepředstaví na Rally Dakar po boku své manželky Andrey. Sen francouzsko-německého páru se rozplynul už podruhé. Tentokrát kvůli zdravotním problémům.

Stéphane Peterhansel, Riyadh Rally 2019
Stéphane Peterhansel/Paulo Fiúza, Mini JCW Buggy, X-raid. Riyadh Rally 2019. © X-raid

Už loni se proslýchalo, že třináctinásobný vítěz Rally Dakar Stéphane Peterhansel uvažuje o konci kariéry. Dakarského rekordmana však lákal ještě jeden zápis do historie cross-country rally. Při nejslavnější dálkové rally světa se chtěl pokusit o vítězství v nejprestižnější kategorii automobilů společně se svou manželkou Andreou.

Německá závodnice získávala na Dakaru ostruhy v kategorii motocyklů ještě pod dívčím jménem Mayer. Později jela i s kamionem a v roce 2004 obsadila s Mitsubishi jako pilotka páté místo v hodnocení osobních aut.

Společný start Peterhanselových byl ve hře už před Dakarem 2019. Jenže ve voze elitní skupiny T1 trpěla Andrea při testech na sedačce navigátorky silnými nevolnostmi, a proto se nakonec každý z manželů přestavil v jiné kategorii. Stéphana navigoval v Mini JCW Buggy David Castera, Andrea jela v kategorii SxS s krajankou Anett Fischer.

Stéphane & Andrea Peterhansel
Stéphane & Andrea Peterhansel. X-raid. Rallye du Maroc 2019. © Red Bull Content Pool

Přesto dostali Peterhanselovi od týmu X-raid zelenou pro další pokus. V rámci přípravy absolvovali tři ze čtyř podniků Světového poháru FIA v cross-country rally 2019. Přestože oba po některých etapách připouštěli, že se Andrea ne vždy cítí ve voze úplně stoprocentně, dokázali dvakrát přepsat historii cross-country rally. Jako první manželský pár vyhráli některou ze soutěží světového poháru a pak i jeho celkové hodnocení, což se oběma podařilo poprvé v kariéře.

O necelé dva měsíce později však následovala studená sprcha. Andrea Peterhansel neprošla pravidelnou kontrolou u týmového lékaře, kterou jezdci X-raidu podstupují před každým Dakarem. Situaci nezvrátily ani výsledky dalších vyšetření.

Stéphane Peterhansel se proto Rally Dakar 2020 zúčastní společně s Paulem Fiúzou. Není bez zajímavosti, že Portugalec je vůbec prvním Francouzovým navigátorem, jenž nemluví jeho rodnou řečí. Spolupráci si poprvé vyzkoušeli na konci listopadu při Riyadh Rally. Přestože Fiúza nahradil Andreu Peterhansel před saúdskoarabskou soutěží na poslední chvíli, obsadila narychlo vytvořená posádka druhou příčku.

Paulo Fiúza, Baja Aragón 2017
Paulo Fiúza při Baje Aragón 2017, kde navigoval Orlanda Terranovu. © X-raid

„Do poslední chvíle jsme se snažili a doufali, ale Andrea se bohužel Dakaru 2020 zúčastnit nemůže,“ lituje šéf a majitel týmu X-raid Sven Quandt. „Se Stéphanem prožili skvělou sezonu a určitě mohli v Saúdské Arábii patřit k posádkám bojujícím na špici. Ale zdraví je na prvním místě. Jsme si jistí, že i Paulo odvede velmi dobrou práci. Jejich spolupráce se Stéphanem na Riyadh Rally fungovala dobře.“

Dakar 2020 odstartuje 4. ledna v saúdskoarabské Džiddě. O den později je na programu první ze dvanácti etap.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu