Dakarský sen Peterhanselových se rozplynul. Stéphane s novým mitfárou

Rubrika: Auto, Baja Poland, Dakar 2021  

Stéphane Peterhansel s Mini bude patřit k největším hvězdám, které se příští týden postaví na start polské baji. Po boku však nebude mít manželku Andreu, s níž loni vybojoval celkové vítězství ve Světovém poháru FIA v cross-country rally.

Stéphane Peterhansel, Dakar 2020
Stéphane Peterhansel, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © X-raid

Peterhanselovi zasvětili celou sezonu 2019 jedinému cíli: společnému startu na Rally Dakar. Své snažení ozdobili vítězstvím na Abu Dhabi Desert Challenge i triumfem v celkové klasifikaci světového poháru. Jenže kvůli zdravotním problémům musela nakonec Andrea Peterhansel sledovat Dakar 2020 pouze jako divačka.

Francouzsko-německý pár však na svůj sen nerezignoval a chtěl si ho splnit o rok později. Následující události však nebyly příznivé a rodinnou posádku Peterhanselových na Dakaru nejspíš nikdy neuvidíme.

„Do polské baji bohužel neodstartuji s Andreou ale s novým spolujezdcem,“ říká Stéphane Peterhansel. „Na počátku roku jsme plánovali, že společně odjedeme pár soutěží, abychom se připravili na příští Dakar. Jenže plány nám zhatil koronavirus. Kvůli nedostatku potřebné přípravy jsme se rozhodli tento projekt zastavit a zisk světového poháru bereme jako skvělou tečku.“

Těsně před Dakarem 2020 obsadil místo po Stéphanově boku portugalský spolujezdec Paulo Fiúza. Ačkoliv společně vybojovali třetí místo, po celou soutěž se potýkali s těžkostmi při vzájemné komunikaci. Žádný z dvojice totiž nemluví příliš dobře anglicky a neovládá ani mateřský jazyk svého kolegy.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Proto Peterhansel hledal jinou alternativu a na Dakar 2021 se bude připravovat společně s krajanem Edouardem Boulangerem. Francouz má na svém kontě dakarskou účast jak na motocyklu, tak na sedadle navigátora v automobilu, velké renomé si však vybudoval především ve službách továrního týmu KTM. Pro rakouskou stáj pracoval v letech 2013 až 2018 jako tzv. mapman a kouč továrních jezdců, s nimiž se věnoval navigaci a strategii.

Nově sestavená posádka si spolupráci poprvé naostro vyzkouší při Baje Poland, která se na severozápadě Polska uskuteční již příští víkend (4. až 6. září). S ohledem na charakter tratí nepojede Peterhansel s Mini JCW Buggy, ale s týmem X-raid vsadí na starší a v těchto podmínkách osvědčené Mini All4 Racing.

„Na baju se opravdu těším, protože jsem za volantem závodního auta neseděl osm měsíců. Ale upřímně řečeno, zase tak úplně nová situace to pro mě není. Jsem zvyklý, že během roku příliš závodů neabsolvuji. Polské baji jsem se před několika lety zúčastnil a rád na ni vzpomínám. Těším se také na to, že se znovu potkám s lidmi z týmu,“ uzavírá Peterhansel.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu