Silk Way: Etapa pro Kevina Benavidese, vedoucí Sunderland upadl

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Trochu jako jo-jo si možná po posledních dvou speciálkách Silk Way Rally 2019 připadá Kevin Benavides. V pátek klesl v průběžném pořadí na šesté místo, aby se díky dnešnímu nejrychlejšímu času vrátil na třetí pozici.

Během spojovací etapy z Mongolska do Číny motocyklisté za řídítka svých strojů nemuseli. Závodní techniku v sobotu přepravily doprovodné kamiony. Stejným způsobem bylo možné překonat i 430 kilometrů úvodního přejezdu v nedělní etapě z Bayinbaolige do Che-lan-šanu. Pak už se po téměř dvoudenní přestávce začalo znovu závodit naplno.

Nedělní speciálka byla ze tří, které se pojedou v Číně a soutěž uzavřou, nejdelší. Měřila 327 kilometrů a podle organizátorů se mělo jednat o nejnáročnější úsek letošního ročníku Silk Way Rally. Na řadu přišly první duny, ale na trati nechyběla ani vyschlá řečiště, rokliny, kaňony a stepi.

Kevin Benavides v pátek bloudil a ztratil dvacet minut. Dnes jezdec továrního týmu Honda složil úspěšný reparát. Připsal si třetí dílčí triumf a může se pyšnit zajímavou bilancí. Na SWR, která je letos premiérově vypsána i pro motocyklisty, vyhrál vždy první etapu v dané zemi. Povedlo se mu to v Rusku, Mongolsku a nyní i v Číně.

Kevin Benavides, Silk Way Rally 2019
Kevin Benavides, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Silk Way Rally 2019. © HRC

Benavides zdolal měřený úsek za čtyři hodiny a dvacet minut a byl o 42 sekund rychlejší než druhý Van Beveren. Výsledek vynesl Argentince na třetí příčku průběžné klasifikace.

„Dnes se krajina zásadním způsobem proměnila a Čína nás přivítala opravdu skvěle,“ pochvaloval si Kevin Benavides. „Speciálka byla o navigaci a spoustě písku. Jakmile jsme do něj vjeli, přišly obrovské duny. Dnes jsem se cítil velice dobře, hodně jsem se do toho opřel, ale na konci jsem trochu zvolnil. Tato část Číny mi připomíná oblasti argentinské Fiambaly a Belénu, takže jsem se cítil jako doma.“

Luciano Benavides, Silk Way Rally 2019
Luciano Benavides, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © Red Bull Content Pool

Benavidesův mladší bratr Luciano se vrátil na druhou pozici a snížil náskok svého týmového kolegy Sama Sunderlanda. Vedoucí Brit dnes havaroval, ztratil sedm minut a byl až osmý.

„Abych byl upřímný, Čína mě přivítala docela drsně. Její zem jsem ochutnal hned na patnáctém kilometru, kde jsem havaroval,“ popsal Sam Sunderland. „Pak jsem se snažil jet naplno, abych chybu odčinil. Trať byla mimořádně krásná a různorodá, s kamením, řekami, brody. Ale taky velice náročná. V roadbooku bylo mnoho upozornění na nebezpečná místa. Jeli jsme dunami vysokými jako hory, které se málem ani nedaly vyjet. Navigace byla obtížná, všude byla spousta vegetace. Pominu-li chybu v úvodu, byl to pro mě dobrý den. Teď se dám do kupy a zítra se do toho zase pustím.“

Pátý Luciano Benavides byl o dvě minuty rychlejší. Přesto dělí dvojici továrních jezdců KTM na prvních dvou místech více než 21 minut.

Adrien van Beveren, Silk Way Rally 2019
Adrien van Beveren, Yamaha WR450F Rally, Yamalube Yamaha Racing Team. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Etapové stříbro znamenalo pro Adriena Van Beverena stejně výrazný posun celkovým pořadím jako v případě Kevina Benavidese. Až dosud výsledkově málo výrazný Francouz poskočil ze sedmé na čtvrtou pozici.

Páté místo udržel Andrew Short s jedinou tovární Husqvarnou, šestý je Van Beverenův kolega z týmu Yamaha Franco Caimi.

Vítěz předchozí etapy Oriol Mena vyrážel na trať jako první. Jezdec týmu Hero MotoSports byl ještě ráno průběžně druhý, ale ztratil 18 minut a klesl na sedmou příčku. Ovšem šestici jezdců na druhém až sedmém místě dělí před dvěma závěrečnými dny soutěže jen jedenáct minut.

„Úplně poprvé jsem otevíral trať a byl jsem trochu nervózní,“ připustil Oriol Mena. „Proto jsem se dnes více soustředil na navigaci a méně na rychlost. V porovnání se svými soupeři jsem sice ztratil trochu drahocenného času, ale nejdůležitější bylo dostat motorku do cíle. Proto jsem celkově se svým výkonem spokojený.“

Předposlední etapa Silk Way Rally 2019 zavede soutěžící v pondělí 15. července z Che-lan-šanu do Ťia-jü-kuan. Rychlostní zkouška dlouhá 290 kilometrů nabídne znovu kombinaci dun, písečných úseků a rychlejších šotolinových tratí.

Silk Way Rally 2019
MOTOCYKLY
Průběžné pořadí po 8. etapě
1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 19:30:40
2. Luciano Benavides KTM 450 Rally +21:19
3. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +25:18
4. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +26:16
5. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +27:10
6. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +29:38
7. Oriol Mena Hero 450 Rally +32:15
8. Laia Sanz KTM 450 Rally +1:12:44
9. Adam Tomiczek Husqvarna FR450 Rally +1:31:47
10. Maciej Giemza Husqvarna FR450 Rally +2:04:36

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu