Silk Way: Favorité bloudili, etapu vyhrál Mena

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Emotivní den prožil v pátek na Silk Way Rally tým Hero MotoSports. Zatímco Oriol Mena šestou etapu ovládl a poskočil na medailové pozice i v průběžném pořadí, jeho týmový kolega Paulo Gonçalves z boje o nejvyšší příčky vypadl.

Navigačně náročná etapa dala zabrat mnohým favoritům. 129 ze 408 kilometrů, které se měly původně jet na čas, proměnili pořadatelé v neutralizovanou zónu. Trať mezi 158. a 287. kilometrem totiž poškodila těžká technika přepravující uhlí.

Právě kousek za výjezdem z neutralizované zóny se řada předních jezdců dostala do potíží. Výrazněji ztratili oba bratři Benavidesovi. Kevin Benavides s Hondou bloudil déle než dvacet minut a v průběžné klasifikaci sklouzl ze třetího na šesté místo.

„V závěru rychlostní zkoušky jsem udělal chybu. Společně s několika dalšími jezdci jsme se snažili najít správnou cestu, ale nedařilo se nám. Bylo to vážně obtížné,“ připustil Kevin Benavides. „Hlídal jsem si ostatní, protože jsem do následující etapy nechtěl startovat jako první, ale nakonec jsme se do toho všichni zamotali. Uvidíme, co přinese poslední část soutěže.“

Kevin Benavides, Silk Way Rally 2019
Kevin Benavides, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Silk Way Rally 2019. © HRC

Luciano Benavides (KTM) prohospodařil čtrnáct minut, což v jeho případě znamenalo poklesl ze druhé na třetí pozici celkově.

Vedoucí Sam Sunderland dnes vyhrát nechtěl. Nicméně i čtvrtý čas dne stačil Britovi k upevnění průběžného vedení.

„Tohle byla docela taktická etapa. Zítra nás čeká den odpočinku a pak několik posledních speciálek v čínských dunách. Dneska nechtěl vyhrát nikdo,“ vysvětloval Sam Sunderland. „Všichni na tom byli stejně a bylo na nich vidět, jak jedou takticky. Jako první na trati jsem se moc neměl čeho držet, tak jsem prostě jel. Záludnou sekci jsem projel správně, ale pořád jsem si hlídal jezdce za sebou a raději jsem tam trochu času nechal.“

Sam Sunderland, Silk Way Rally 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © Red Bull Content Pool

Perfektně zvládnutá navigace přinesla premiérové etapové vítězství v Mistrovství světa FIM v cross-country rally jak Španělu Oriolu Menovi, tak jeho týmu Hero Motorsports.

„Když jsem si včera procházel roadbook, dobře jsem si všiml místa, kde bylo napsáno ‚teď 3000 metrů podle kompasu, azimut 270‘. Dnes jsem si na to dal pozor a našel jsem správnou cestu, i když ostatní jeli jinam. Jsem neuvěřitelně šťastný, že jsem dnes pro tým Hero MotoSports vybojoval úplně první etapové vítězství. Teď jsem druhý celkově, což je úžasné. Budu se soustředit, abych stejný výkon podal i na třech zbývajících speciálkách,“ slíbil Oriol Mena, jehož před čínskou částí SWR dělí od leadera závodu 21 minut.

Pihou na kráse dnešního dne bylo pro Hero MotoSports odstoupení Menova týmového kolegy Paula Gonçalvese. Portugalce zastavily technické problémy už v úvodní části speciálky. Přestože se mu s opravou snažil pomoct i Mena, závadu nebylo možné na místě odstranit.

Adam Tomiczek, Silk Way Rally 2019
Adam Tomiczek, Husqvarna FR 450 Rally, Orlen Team. Silk Way Rally 2019. © Orlen Team

Druhé místo v pátek obsadil Adam Tomiczek. Jezdec týmu Orlen se ve světovém šampionátu dočkal podobného úspěchu také poprvé. Polský junior se posunul do první desítky absolutně.

„Ohromný dojem na mě dnes dělala krajina, která se měnila snad každý kilometr. Jel jsem v klidu, plně se soustředil na navigaci, a to se vyplatilo. Dnešní druhé místo je mým životním výsledkem,“ pochvaloval si Adam Tomiczek. „Zítra na motorky nemusíme. Kamiony je odvezou do Číny, kde bych si chtěl v celkovém hodnocení ještě polepšit. Musím si odpočinout, před sebou máme tři zbývající etapy.“

Andrew Short, Silk Way Rally 2019
Andrew Short, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © Husqvarna

Vyrovnané výkony v celém dosavadním průběhu soutěže se začínají vyplácet Andrewu Shortovi (Husqvarna) a Francu Caimimu (Yamaha). Američan i Argentinec se prosmýkli před Kevina Benavidese do první pětky.

Laia Sanz (KTM) si s navigací poradila výborně, v hodnocení speciálky byla pátá a postoupila na osmou příčku celkově.

V sobotu 13. července vstoupí karavana Silk Way Rally 2019 do Číny. Mezi Dalanzadgadem a Bayinbaolige urazí 551 kilometrů, ale změnu pořadí může přinést jen nějaká mimořádná událost. Součástí sedmé etapy totiž není rychlostní zkouška.

Naplno se opět začne závodit v neděli, kdy přijdou na řadu první duny. Podle slibů pořadatelů by se mělo jednat o vůbec nejnáročnější rychlostní zkoušku celé soutěže.

Silk Way Rally 2019
MOTOCYKLY
Průběžné pořadí po 6. etapě
1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 15:02:50
2. Oriol Mena Hero 450 Rally +21:10
3. Luciano Benavides KTM 450 Rally +23:17
4. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +26:59
5. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +30:19
6. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +32:31
7. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +32:47
8. Laia Sanz KTM 450 Rally +59:28
9. Adam Tomiczek Husqvarna FR450 Rally +1:05:43
10. Maciej Giemza Husqvarna FR450 Rally +1:32:58

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu