Kazachstán: Peterhanselovi poprvé s buggy

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Rally Kazakhstan  
/ Aktualizováno:

Souboj o vítězství i umístění na dalších pódiových pozicích by mohl být při Rally Kazakhstan 2019 hodně dramatický. Na start soutěže se postaví všichni její předchozí vítězové, obhájce titulu ve světovém poháru, poslední vítěz Rally Dakar i nejúspěšnější jezdec dakarské historie.

Rally Kazakhstan je součástí kalendáře Světového poháru FIA v cross-country rally letos už potřetí. A pořadatelé mohou být spokojení. Seznam přihlášených je opět o něco bohatší než před rokem a má svou kvalitu.

Al-Attiyah je zpět

Do světového poháru se vrací posádka Nasser Al-Attiyah, Mathieu Baumel s tovární Toyotou. Před rokem byl Kazachstán pro katarsko-francouzskou dvojici hodně smolný. Odstoupení ze soutěže kvůli poruše motoru v první etapě prakticky připravilo Al-Attiyaha o možnost obhajoby triumfu v celkovém hodnocení poháru. Mnohem lepší vzpomínky má na ročník 2017, kdy soutěž poprvé zařazenou do SP vyhrál.

Nasser Al-Attiyah, Rally Kazakhstan 2018
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Qatar World Rally Team. Rally Kazakhstan 2018. © Overdrive Racing

Al-Attiyah ovládl domácí Qatar Cross-Country Rally, která letošní sezonu zahajovala. Následující Abu Dhabi Desert Challenge ale vynechal, proto se o vedení v průběžném hodnocení dělí s vítězem ADDC Stéphanem Peterhanselem. Kazachstán uvidí jejich první vzájemný souboj od lednového Dakaru.

Další krok pro Peterhanselovy

Peterhansel je v mírné nevýhodě, protože na Rally Kazakhstan dosud nestartoval. Stejně jako ve Spojených arabských emirátech bude Francouze navigovat manželka Andrea.

Podle informací týmu X-raid – a v rozporu se zveřejněným seznamem přihlášených – se francouzko-německý pár v Kazachstánu představí s buggy Mini. Jde tak o další důležitý krok v rámci přípravy na Dakar 2020. Andrea Peterhansel totiž při testech v průběhu minulého roku trpěla ve voze třídy T1 nevolností. Tyto problémy Němka postupně překonává a nyní si tedy poprvé v závodě vyzkouší techniku, s níž by měli Peterhanselovi v lednu závodit v Saúdské Arábii.

Yazeed Al-Rajhi, Rally Kazakhstan 2018
Yazeed Al-Rajhi / Timo Gottschalk, Mini JCW Rally, X-raid. Rally Kazakhstan 2018. © X-raid

Zkušenost se počítá

Yazeed Al-Rajhi před rokem v Kazachstánu zvítězil s Mini a německým navigátorem Timem Gottschalkem. Letos se do Mangystauské oblasti vrací už potřetí, tentokrát však s tovární Toyotou a spolujezdcem Dirkem von Zitzewitzem. Díky bodům za druhé místo v Kataru je ve světovém poháru pátý s devítibodovým odstupem od vedoucí dvojice.

O jednu příčku a tři body lépe na tom je Vladimir Vasiljev. Vítěz světového poháru z roku 2014 letos začal třetím místem v Kataru a v Abu Dhabi byl šestý. Kazašskou rally si poprvé vyzkoušel loni, kdy obsadil třetí místo.

Stejně jako Al-Attiyah a Al-Rajhi nechyběl ve startovním poli v předchozích dvou letech ani Kuba Przygoński. V obou případech si odvezl poháry za druhé místo. Obhájce celkového vítězství ve světovém poháru letos zatím nezískal ani bod. V Kataru byl diskvalifikován, v Abu Dhabi nedokončil jednu z etap a s obrovskou penalizací skončil hluboko mezi poraženými. Po dvou startech s Mini JCW Buggy (baja v Dubaji a ADDC) se Polák tentokrát vrací za volant Mini JCW Rally.

Jakub Przygoński, Rally Kazakhstan 2018
Kuba Przygoński/Tom Colsoul, Mini JCW Rally, Orlen Team/X-raid. Rally Kazakhstan 2018. © X-raid

U obou kazašských pódiových umístění Przygońského byl navigátor Tom Colsoul. Tentokrát se bude Belgičanových zkušeností snažit využít Bernhard ten Brinke s třetím továrním Hiluxem. Ve dvou úvodních podnicích SP předvedl Nizozemec svou rychlost, ale nedokázal se vyvarovat chyb. V Kataru byl pátý, v Abu Dhabi v předposlední etapě nepříjemně havaroval ve vysoké rychlosti. V Kazachstánu dosud nestartoval.

Zapletal se Sýkorou podruhé

K pravidelným účastníkům světového poháru letos patří Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou. Česko-slovenská posádka zatím získala jediný bod za desáté místo v Kataru. Kazašské rally se společně zúčastnili s Fordem v roce 2017, po penalizaci za odstoupení z jedné z etap skončili s velkou ztrátou devátí. Tentokrát jsou do soutěže přihlášeni s Hummerem H3 Evo VIII.

Domácí specialisté

Opomenout nesmíme ani vítěze dvou úvodních ročníků kazašské soutěže, Andreje Čerednikova a Jurije Sazonova. Čerednikov triumfoval v roce 2015 s Polarisem a letos jede s Fordem F-150, který pro něj připravil Zapletalův Offroadsport.

Jurij Sazonov, Rally Kazakhstan 2016
Jurij Sazonov/Dmitrij Cyro, Land Rover Bowler, Mobilex Racing Team. Rally Kazakhstan 2016. © Rally Kazakhstan Media

Sazonov nenašel přemožitele o rok později a v roce 2017 skončil čtvrtý. Loni musel s Hummerem ve druhé etapě odstoupit. Se stejným vozem je přihlášen i letos.

Dmitrij Cyro se může chlubit nejen účastí ve všech čtyřech předchozích ročnících, ale také dvěma poháry za vítězství. Ruský navigátor dovedl k výše zmíněným úspěchům jak Čerednikova, tak Sazonova. V roce 2017 skončil pátý s Kazachem Jerdenem Šagirovem, před rokem byl devátý se svým krajanem Denisem Krotovem. Společně pojedou i letos. Loňské BMW vyměnili za Mini.

Pozor na Varelu

Ve skupině T3 je přihlášeno devět vozů. Jasným favoritem je Reinaldo Varela (Can-Am). Brazilec vyhrál skupinu v Kataru a v Abu Dhabi byl druhý, v celkové klasifikaci obsadil šestou a pátou příčku. Díky tomu vítěz Rally Dakar 2018 v kategorii side-by-side posbíral 26 bodů do celkového hodnocení světového poháru a je třetí se ztrátou pouhých čtyř bodů na Al-Attiyaha s Peterhanselem.

Rally Kazakhstan startuje v pondělí 27. května. V průběhu šesti etap čeká na posádky 2520 kilometrů v kamenitém a písčitém terénu, z nichž se 1859 km pojede v rámci rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu