Abu Dhabi: Nabitá startovka slibuje velkou bitvu

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Auto, FIA SP CCR  
/ Aktualizováno:

Martin Prokop nebude mít obhajobu loňského triumfu na Abu Dhabi Desert Challenge vůbec jednoduchou. Seznam posádek, které se přihlásily na letošní ročník, budí respekt. Minimálně osm jezdců patří k horkým favoritům na umístění na stupních vítězů, další se pak mohou dostat do pozice černých koní.

K druhému podniku Světového poháru FIA v cross-country rally je v kategorii automobilů přihlášeno celkem 39 posádek.

Vítězství, které před rokem při Abu Dhabi Desert Challenge (ADDC) vybojoval společně s Davidem Pabiškou, bude Martin Prokop obhajovat s novým navigátorem. Stálého spolujezdce Jana Tománka stále limitují zdravotní problémy a David Křípal, jenž zaskočil při baje v Dubaji, není k dispozici, neboť se připravuje na dubnovou Morocco Desert Challenge. Premiéru po Prokopově boku tak ve Fordu F150 Evo týmu MP-Sports zažije Viktor Chytka.

Dvojnásobné zastoupení bude mít Česko díky Miroslavu Zapletalovi, který se svým Fordem a se slovenským spolujezdcem Markem Sýkorou absolvoval už úvodní podnik SP v Kataru. Po technických problémech obsadili desáté místo.

S Fordem, který pro něj Zapletal postavil a připravuje, se v Abu Dhabi představí také Kazach Andrej Čerednikov.

Domácí želízko v ohni

Khalid Al Qassimi pojede stejně jako při březnové Dubai International Baja (DIB) s francouzským navigátorem Xavierem Panserim a Peugeotem 3008 DKR od PH Sportu. V roce 2017 obsadil pilot týmu Abu Dhabi Racing v Dubaji druhé místo, aby se o dva týdny později radoval z premiérového triumfu na domácí soutěži. Druhý byl na DIB také letos…

Kuba Przygoński, Dubai International Baja 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Buggy, Orlen Team. Dubai International Baja 2019. © X-raid

Silná sestava X-raidu

Kuba Przygoński se pokusí smazat bodovou ztrátu, kterou nabral kvůli diskvalifikaci po závěrečné technické kontrole při Qatar Cross-Country Rally (QCCR). Jezdec Orlen Teamu podruhé usedne za volant Mini John Cooper Works Buggy, kterou počátkem dubna dovedl k premiérové výhře při Dubai International Baja.

S druhou buggy od X-raidu se představí Cyril Despres. Francouz na letošním Dakaru skončil pátý, těsně před Martinem Prokopem. Zatímco v Peru jej navigoval velezkušený Jean-Paul Cottret, v Emirátech si poprvé vyzkouší spolupráci s Danielem Oliverasem Carrerasem. Španěl je stejně jako Despres bývalý motocyklista. Na Dakaru 2019 dovedl Gerarda Farrése Güella (také bývalý motorkář) k druhému místu v kategorii SxS.

Despres vyhrál ADDC pětkrát v kategorii motocyklů a před rokem se na její start poprvé postavil s automobilem. S buggy Ford obsadil čtvrtou příčku.

Stéphane a Andrea Peterhanselovi absolvují první společný start s Mini JCW Rally a pod křídly X-raidu. Se starším Mini All4 Racing pojede Stephan Schott, jenž před rokem na ADDC obsadil pátou příčku.

Boj o cenné body

Z hlavních hvězd, které letos bojují o celkové vítězství ve světovém poháru, bude chybět pouze Nasser Al-Attiyah, jenž se ve stejném termínu zúčastní marocké Merzouga Rally. Absence leadera průběžného hodnocení SP se kromě Przygońského budou snažit využít také průběžně druhý Yazeed Al-Rajhi (Toyota) a zatím třetí Vladimir Vasiljev (BMW). Rus ADDC vyhrál v letech 2014 a 2015, loni byl třetí za Prokopem a Przygońskim.

Po nepříliš vydařené QCCR si bude chtít spravit chuť Nizozemec Bernhard ten Brinke s další Toyotou.

Bernhard ten Brinke, Qatar Cross-Country Rally 2019
Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Qatar Cross-Country Rally 2019. © Toyota

Černí koně

Yasir Hamad Seaidan si při únorové QCCR a při své premiéře za volantem Mini dojel pro body za čtvrté místo. ADDC pojede s Nissanem Navara. Přesto bychom s jezdcem ze Saúdské Arábie měli počítat přinejmenším v boji o umístění kolem poloviny elitní desítky.

Světovou špičku bude chtít potrápit také jeho krajan Essa Al Dossary. Své kvality s Nissanem prokázal například vítězstvím ve dvou posledních ročnících saúdskoarabské Hail International Rally nebo při loňské Jordan Baja.

Zkušenosti z předchozích startů na ADDC má na svém kontě také ambiciózní Polák Aron Domżała (Toyota). V roce 2016 obsadil na soutěži druhé místo ve třídě T3.

Eugenio Amos, Qatar Cross-Country Rally 2019
Eugenio Amos / Sébastian Delaunay, Ford 2WD Buggy. Qatar Cross-Country Rally 2019. © QMMF/RallyZone

A zapomenout bychom neměli ani na Eugenia Amose, který se svou buggy Ford bojoval při QCCR o umístění v první pětce. O skvělý výsledek Itala připravily zdravotní problémy ve třetí etapě.

Pětietapová Abu Dhabi Desert Challenge 2019 oficiálně startuje na okruhu Yas Marina v sobotu 30. března. První pouštní etapa se jede o den později.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu