Aragón: Trojice českých jezdců proti silné konkurenci

Rubrika: Auto, Baja Aragón, FIA SP baja  
/ Aktualizováno:

Baja Aragón patří k nejpopulárnějším cross-country závodům na evropském kontinentu a startovní listina 36. ročníku výsadní postavení španělského podniku jen potvrzuje. V nejprestižnější kategorii automobilů je přihlášeno 70 posádek.

Mezi nimi odstartuje v pátek 26. července z Teruelu do Baja Aragón 2019 trojice českých jezdců.

Martin Prokop s Janem Tománkem před rokem obsadili ve Španělsku třetí příčku a také letos se vracejí s Fordem týmu MP-Sports. Jihlavský jezdec letos deklaroval, že se zúčastní pouze vybraných soutěží. Úvodní podnik Světového poháru FIA v cross-country bajách v Rusku vynechal, ale v Dubaji i Itálii obsadil shodně třetí příčku. Díky tomu posbíral 32 bodů a v průběžném hodnocení SP figuruje na druhé pozici.

Ze závodu do závodu jde naopak Miroslav Zapletal se slovenským navigátorem Markem Sýkorou. Díky tomu posádka týmu Offroadsport střídavě nasazuje Ford F-150 Evo a Hummer H3 Evo, s nímž by se měla představit právě ve Španělsku.

Miroslav Zapletal, Rally Kazakhstan 2019
Miroslav Zapletal/Marek Sýkora, Hummer H3 Evo, Offroadsport. Rally Kazakhstan 2019. © Rally Kazakhstan Media

Na Hummer spoléhají také Petr Hozák a René Kilian. Rockstar Energy AVE Team vstoupil do sezony při červnové Italian Baja, kterou kvůli poškození vozu nedokončil. Cesta do Španělska není pro Hozáka krokem do neznáma. V roce 2016 obsadil na Baja Aragón desáté místo.

Silná trojka

Vítězství budou v okolí Teruelu obhajovat Vladimir Vasiljev a Konstantin Žilcov s Toyotou. Ruská posádka zatím absolvovala všechny podniky letošní sezony. V Rusku a Itálii byla druhá, v Dubaji skončila čtvrtá a díky tomu Vasiljev vede v tabulce SP s náskokem 22 bodů před Prokopem.

Vladimir Vasiljev, Baja Aragón 2018
Vladimir Vasiljev/Konstantin Žilcov, Toyota Hilux Overdrive, G-Energy Team. Baja Aragón 2018. © Baja Aragón Media

Skupina favoritů je však mnohem širší. S Mini John Cooper Works Rally se představí Argentinec Orlando Terranova, který před měsícem triumfoval v Itálii. Stejnou techniku bude mít k dispozici také vítěz loňského Světového poháru FIA v cross-country rally Kuba Przygoński. Polák letos s Mini JCW Buggy vyhrál v Dubaji a s Terranovou (a Tapiem Lauronenem) se dělí o třetí příčku průběžné klasifikace. Oba borci X-raidu se chtějí ve zbývající části sezony ještě pokusit o útok na celkové vítězství ve světovém poháru.

Ambiciozní vyzyvatelé

Ani ve Španělsku nebudou chybět další stálí účastníci SP, Litevec Benediktas Vanagas s Toyotou a Rus Andrej Novikov se speciálem G-Force Bars.

Bernhard ten Brinke a Tom Colsoul po letech znovu spojili své síly a v první polovině sezony se objevovali ve Světovém poháru FIA v cross-country rally. Aragón je pro nizozemsko-belgickou posádkou další příležitostí, jak dále zapracovat na vzájemné souhře před podzimní Rallye du Maroc a hlavně před příštím Dakarem.

Bernhard ten Brinke, Qatar Cross-Country Rally 2019
Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Qatar Cross-Country Rally 2019. © Toyota

Tradiční účastníky SP budou chtít potrápit také portugalští matadoři v čele s Joãem Ramosem nebo Ruiem Sousou.

Farrés a Yacopini proti stálicím skupiny T3

Zajímavou bitvu slibuje i desetičlenné startovní pole se SxS. Ve skupině T3 nechybí nikdo z vedoucí pětice průběžného pořadí SP. Michele Cinotto s Polarisem bude opět čelit přesile Can-Amů pilotovaných Fjodorem Vorobjovem, Adelem Abdullou, Santiagem Navarrem a Abdullahem Al Zubairem.

O cenné body je však bude chtít připravit Gerard Farrés s Maverickem továrního týmu Monster Energy Can-Am. Pětinásobný vítěz Baja Aragón v kategorii motocyklů letos debutoval na Dakaru se SxS a rovnou bral stříbro. Na domácí půdě se poprvé představí s novým navigátorem, jímž se stal další bývalý motocyklista Armand Monleon.

Gerard Farrés, Dakar 2019
Gerard Farrés/Daniel Oliveras, Can-Am Maverick X3, Monster Energy Can-Am. Rally Dakar 2019. © Monster Energy Media

Velmi zajímavou posádku najdeme také pod startovním číslem 243. S dalším Maverickem připraveným týmem South Racing pojedou Adrian Yacopini a Ricardo Torlaschi. Oba Argentince máme z posledních let v paměti zapsané hlavně jako členy posádky Federica Villagry, s nímž bojovali o vavříny v kategorii kamionů.

Na účastníky Baja Aragón 2019 čeká příští pátek a sobotu (26. a 27. července) trať dlouhá 800 kilometrů, z nichž se 400 km pojede v rámci čtyř rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu